Wednesday, October 11, 2017

Gulai udang cendawan kukur

Assalamualaikum and hai everyone! :)

Sihat tak semua pembaca blog Arramushroom? alhamdulillah semoga semuanya baik-baik ajaa..So, harini saya nak kongsilah sedikit resipi cendawan kukur nii.. sebelum ni pun dah saya kongsikan aneka resepi cendawan kukur ( boleh rujuk post-post sebelum ni yaa pembaca semua :) ) yang boleh you all semua try di rumah.. In syaa Allah masakannya sedaapp hihi.. Cendawan kukur ni rasa macam sotong goreng (kenyal-kenyal, rangup) memang sedap..Mesti ramai peminat udang dekat sini kan? haaa.. resepi saya untuk kali ni kita campurkan udang dalam masakan kukur kitaa..Selamat mencuba...


GULAI UDANG CENDAWAN KUKUR


Bahan-bahannya:

-250g udang sederhana besar dibersihkan
-150g cendawan kukur/kulat sisir
-4 ulas bawang merah dimayang halus
-2 ulas bawang putih dimayang halus
-2cm halia diketuk
-1 keping asam gelugur
-2 batang serai
-2 cawan air
-Santan
-Garam

Cara Penyediaan:

1. Cendawan direndam setengah jam. Ramas & cuci sehingga bersih. Toskan.

2. Tuang air di dalam periuk. Masukkan cendawan dan halia. Rebus hingga masak. Masukkan santan, udang dan asam gelugur. Kacau sehingga udang masak perasakan dengan garam. Ketepikan dulu.

3. Tumis bawang merah, bawang putih dgn sedikit minyak hingga kekuningan. Tuang bahan2 ini bersama minyak gorengan di dalam periuk berisi udang. Kacau sebati dan sedia utk dihidangkan.

Selamat mencuba! :)))


source: rasapizza., 2012. retrieved from http://rasapizza.blogspot.my/2012/06/gulai-udang-cendawan-kukur-kulat-sisir.html

No comments:

Post a Comment