Friday, October 06, 2017

Tomyam Cendawan Kukur

Assalamualaikum semua!
terima kasih sudi baca blog Arramushroom :)

Harini dah habis harvest semua cendawan kukur, lepastu settle packing semua sebab nak pasarkan cendawan kukur sebab order banyak harini alhamdulillah (jangan risau next cerita nanti saya akan inform tempat untuk dapatkan cendawan kukur kami..buat masa akan datang in syaa Allah pembaca semua boleh dapatkan cendawan ini di pasaraya mydin..). Dah habis semua kerja barulah saya boleh share satu resipi tomyam cendawan kukur yang sedap, mantop, paduuuu gitu dengan pembaca blog Arramushroom! hehehe...

TOMYAM KUKUR



Bahan-bahannya:

Pes Thai Tom yum (botol kaca yang tudung putih saya guna)
150 gram Cendawan kukur (dibersihkan dan ditoskan airnya)
Ayam - potong kecil
1 labu bawang besar - di potong 6
5 ulas bawang putih - di ketuk
1 inci lengkuas - di ketuk
2 batang serai - di ketuk
6 helai daun limau purut
2 biji buah tomato - belah 6
3 sb susu cair (option nak letak boleh tak letak pun boleh..)
6 biji cili padi-di ketuk
Garam
Daun ketumbar
Bunga kobis
Sudip jagung
Carrot

Cara Penyediaan:

1. Rebus ayam beberapa minit. Masukkan bawang besar, bawang putih dan daun limau purut, serai, cili padi dan lengkuas. 

2. Lepas tu masukkan cendawan kukur yang telah dipipih. Biarkan sebentar. 

3. Bila sudah sebati mendidih, masukkan sayur sayuran. Kemudian masukkan pes tom dan perasakan dengan garam.

4. Tutup api masukkan susu cair dan daun ketumbar. Bolehlah dihidangkan semasa masih panas panas.

No comments:

Post a Comment