Wednesday, October 04, 2017

Kari Cendawan Kukur

Assalamualaikum and have a nice day everyone!

Seperti yang dijanjikan, ini antara resipi yang dimasak sendiri oleh saya iaitu kari cendawan kukur..Sama jeee macam masak kari daging atau kari ayam ye guys.. Cara masak yang sangat-sangat senang in syaa Allah boleh cuba sama-sama di rumah yaa...


KARI CENDAWAN KUKUR


Bahan-bahannya:

1 1/2 cawan kulat sisir kering ( direndam )
1 cawan isi ayam ( boleh pilih bahagian bertulang atau isi ayam )
1 peket serbuk kari 200 ml santan pekat
1/2 cawan air suam
1 cawan air
1/2 batang carrot
4 batang kacang panjang

*5 ulas bawang merah
*3 ulas bawang putih
*1 inci halia
bahan bertanda * dihiris halus

beberapa tangkai cili padi
sedikit gula
garam secukup rasa
serbuk perisa
minyak untuk menumis

Cara Penyediaan :

1. Kulat sisir dibersihkan dan ditoskan airnya.

2. Panaskan minyak di dalam kuali dan tumiskan bahan bertanda * sehingga kekuningan.

3. Bancuh serbuk kari dengan air suam , dan masukkan ke dalam kuali tadi. Kacau sehingga pecah minyak.

4. Masukkan ayam.. kacau sebentar dan masukkan pula kulat sisir. Kacau sebentar.

5. Tuangkan air dan santan pekat ke dalam bahan tadi.. perisakan.

6. Kacau seketika, masukkan carrot dan kacang panjang. Biarkan sehingga kuah menjadi agak pekat.


7. Akhir sekali, masukkan hirisan cili padi. 

Stay tuned untuk resepi seterusnya iaitu Tomyam cendawan kukur..

No comments:

Post a Comment