Monday, October 02, 2017

Masak Lemak Cili Padi Cendawan Kukur

Assalamualaikum dan hello guys,

Apa khabar semua pembaca blog Arramushroom? harini saya nak share sedikit resepi dengan pembaca semua :) Teringin pulak nak masak cendawan kukur ni, jadi, search punya search resepi masak lomak kukur ni terjumpalah dari satu blog ni alhamdulillah..So, lepas ja godek-godek bahan di dapur terhasillah masak lomak cili padi (orang nogori sebut gulai, memang famouslah masak lomak ni dekat negeri sembilan, bak kata orang takdak masak lomak ni bukan negeri sembilanlah gitu! hehe..)

nilah hasil bertukang di dapur hahaha..

RESEPI LEMAK CILI PADI CENDAWAN KUKUR

Bahan-bahannya:
200 gram cendawan kukur segar, bersihkan dan rendam
4 batang terung telunjuk (atau boleh guna terung pipit), buang tangkai, cuci dan toskan
1 genggam ikan bilis
2 batang serai, diketuk
1 keping asam gelugor
1 liter santan cair
300 ml pati santan
Garam dan gula secukup rasa

Bahan-bahan kisar halus:
1/3 cawan cili padi kampung (boleh kurangkan)
1 inci kunyit hidup, pilih kunyit yang tua
4 biji bawang merah
2 ulas bawang putih

Cara Penyediaan:
1. Terung pipit direbus hingga empuk, tos dan ketepikan. Toskan cendawan kukur, kemudian cuci sekali lagi, tos dan perah airnya.

2. Masukkan cendawan, serai titik, terung pipit dan bahan-bahan kisar halus ke dalam periuk. Gaul rata.

3. Kemudian, tuang santan cair, kacau dan masak hingga mendidih. Tambah ikan bilis dan asam gelugor. Masak hingga cendawan lembut.

4. Tuang pati santan, kacau rata dan perasakan dengan garam secukupnya (anggaran 1 1/4 camca teh) dan sedikit gula. Kacau dan masak sekejap. Boleh matikan api dan hidangkan bersama nasi putih, ikan goreng dan telur dadar..

Selamat mencuba semua! :)

source: Benashaari. 2016. lemak cili padi cendawan kukur. retrieved from http://www.tiffinbiru.com/2016/06/lemak-cili-padi-cendawan-kukur.html

No comments:

Post a Comment