Apa khabar semua pembaca blog Arramushroom? harini saya nak share sedikit resepi dengan pembaca semua :) Teringin pulak nak masak cendawan kukur ni, jadi, search punya search resepi masak lomak kukur ni terjumpalah dari satu blog ni alhamdulillah..So, lepas ja godek-godek bahan di dapur terhasillah masak lomak cili padi (orang nogori sebut gulai, memang famouslah masak lomak ni dekat negeri sembilan, bak kata orang takdak masak lomak ni bukan negeri sembilanlah gitu! hehe..)
nilah hasil bertukang di dapur hahaha..
RESEPI LEMAK CILI PADI CENDAWAN KUKUR
Bahan-bahannya:
200 gram cendawan kukur segar, bersihkan dan rendam
4 batang terung telunjuk (atau boleh guna terung pipit), buang tangkai, cuci dan toskan
1 genggam ikan bilis
2 batang serai, diketuk
1 keping asam gelugor
1 liter santan cair
300 ml pati santan
Garam dan gula secukup rasa
Bahan-bahan kisar halus:
1/3 cawan cili padi kampung (boleh kurangkan)
1 inci kunyit hidup, pilih kunyit yang tua
4 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
Cara Penyediaan:
1. Terung
pipit direbus hingga empuk, tos dan ketepikan. Toskan cendawan kukur, kemudian
cuci sekali lagi, tos dan perah airnya.
2. Masukkan
cendawan, serai titik, terung pipit dan bahan-bahan kisar halus ke dalam
periuk. Gaul rata.
3. Kemudian, tuang santan cair, kacau dan masak hingga mendidih. Tambah
ikan bilis dan asam gelugor. Masak hingga cendawan lembut.
4. Tuang
pati santan, kacau rata dan perasakan dengan garam secukupnya (anggaran 1 1/4
camca teh) dan sedikit gula. Kacau dan masak sekejap. Boleh matikan api dan hidangkan bersama nasi putih, ikan goreng dan telur dadar..
Selamat mencuba semua! :)
source: Benashaari.
2016. lemak cili padi cendawan kukur. retrieved from http://www.tiffinbiru.com/2016/06/lemak-cili-padi-cendawan-kukur.html
No comments:
Post a Comment